sneeuw en ijs
In de buurt van Jasper is genoeg te doen. het is wat bewolkt, dus besluiten we om een stuk richting Banff te gaan rijden om bij de Skywalk en de Athabasca gletsjer te gaan kijken. De eerste 30 km vanaf Jasper zijn zo triest, je ziet alleen zwart geblakerde bomen en berghellingen. Na de 30 km wordt het weer iets groener. de brand in 2024 heeft echt heel veel vernietigd.
We gaan starten bij de gletsjer. Met een gewone bus worden we een stuk naar boven gebracht richting de gletsjer. Daar mogen we overstappen op een Ice Explorer, een speciale bus om op een gletsjer te kunnen rijden. Op Antarctica rijden ook 2 van deze wagens. De ice explorer weegt 25.000 kg, heeft 6 wielen met een doorsnede van 1,5 m en heeeeel veel kracht. We gaan een helling nemen van 32% om uiteindelijk op de gletsjer te komen. Daar mogen we op een afgezet gebied lopen, daarbuiten is het gevaarlijk omdat er diepe kloven zijn waar je in kan vallen. de gletsjer is hier 100m dik en heeft nu een lengte van 5 km. Helaas gaat het dooien in rap tempo en gaat er nu in een jaar 100m af. De ice explorer brengt ons weer bij de bus en die gaat ons bij de skywalk afzetten. Daar kan je over een glazenplateau lopen over een afgrond van 280m. We hebben ondanks het beetje regen toch een hele leuke dag gehad.
Vanavond gaan de koffers weer dicht en morgen vertrekken we naar Banff, een rit van ca 3,5 uur.