gezonde spanning in Ucluelet
4 juni 2025 - Ucluelet, Canada
In Ucluelet slapen we in een prachtig hotel aan de kust, je hoort de zee als je in bed ligt tegen de rotsen slaan. Woensdag 4 juni gaan we al vroeg met z'n drieën naar de haven, want we gaan mee met een bootje om walvissen te spotten. We zijn goed voorbereid en hebben ons warm aangekleed: trui-vest-sjaal-jas-muts en evt handschoenen. Beetje gespannen zijn we wel, want gaan we ze zien? worden we zeeziek? Na een welkomstpraatje van de kapitein, varen we richting zee. Ze heeft ons verteld dat we wel tot 4 uur kunnen varen, net zo lang als nodig is om ze te vinden. Zien we geen walvissen, dan mogen we de volgende dag gratis mee. Zodra we de haven uit zijn, wordt de zee wat ruiger en gaat de boot harder op en neer. Wij zitten achterop, daar heb je minder last van de golven. Maar het gaat prima, geen last van zeeziekte. Dan wordt er vaart geminderd, er zijn walvissen gespot. De boot wordt stilgelegd en met spanning turen we over de zee om hopelijk een glimp van een walvis op te vangen. Ze kunnen wel 20 min onder blijven voordat ze weer lucht komen happen. Wachten dus......... Helaas, geen walvis meer gezien. We varen wat verder, daar zou ook wat gezien zijn. Geduldig wachten we weer en dan...... ineens..... komt zo'n groot dier uit het water omhoog gesprongen, wat een kracht en met een smak valt hij weer in het water. En dan nog een keer, en nog een keer....... wauw!!!! FANTASTISCH!!! Met mijn camera probeer ik wat foto's te maken, maar dat valt niet mee, de boot gaat op en neer en je weet niet waar er uit de zee ineens een walvis tevoorschijn komt, maar er staat iets op beeld. We laten de walvissen verder met rust en gaan opzoek naar zeeleeuwen langs de kust. Ook deze horen we en zien we. Wat een geweldige dag is dit geworden. In de middag gaan we nog even bij de vuurtoren kijken en hopen dat we vanaf de kant ook walvissen spotten, maar helaas.
Op een info bord komen we een mooi plekje tegen waar hele hoge Amerikaanse rode cedar naaldbomen staan, ook wel reuzenlevensboom genoemd. Deze bomen kunnen wel 70m hoog worden en 800 jaar oud. We maken een mooie wandeling tussen deze giganten door, waardoor je je pas heel klein gaat voelen, indrukwekkend.
Donderdag 5 juni gaan we weer verder reizen en nu naar Nanaimo. Hier verblijven we 1 dag om daarna naar Vancouver te varen.